Guasha therapie

De meeste dorpen op het platteland van China en andere Zuidoost-Aziatische landen, hebben hun eigen guasha-therapeut. Maar voor de vele kleine ongemakjes nam men zelf of een familielid het schraapinstrument ter hand. Er wordt niet alleen geschraapt bij klachten of ziekten maar ook preventief. Elke dag behandeld men hoofd, armen en benen en eventueel de borst om klachten te voorkomen.
Na verloop van tijd ontwikkelen zich speciale Guasha instrumenten, vanuit hoorn die de boeren uit de horens van hun waterbuffels maakten tot jade (voor hen die het zich konden veroorloven), de steen waaraan men in China “geneeskrachtige” eigenschappen toeschrijft. Jade is in ieder geval een gesteente die energie (Chi) goed geleidt.

De schraaptechniek uit Indonesië, met de koperen munt, is het meest bekend. De huid wordt ingesmeerd met warme sla-olie en met een koperen munt wordt er geschraapt (Kerik of Kerok). Vaak ingezet als middel tegen verkoudheid en koorts, spierpijnen en diverse andere klachten.

In vele landen zoals Indonesië werd en wordt deze techniek toegepast als een “huis- tuin- en keukenmiddel. Van generatie op generatie overgeleverd. Er was altijd wel iemand in de familie die bij kwaaltjes en ziekten de munt ter hand nam om te schrapen.
Het schrapen met de munt is het bekendste als de schraapmethode niet alleen in Indonesië, maar ook in andere landen zoals Cambodja, Laos en Thailand wordt vooral met koperen munten geschraapt.

In landen als Viet Nam en Cambodja worden vaak mentholhoudende olieën gebruikt of kampferhoudende olieën of zalven, waardoor weleens complicaties kunnen ontstaan zoals brandvlekken.

Al in de vroege Ming-dynastie (1368-1644) beschreef Chang Ching Yueh in zijn boek enkele voorbeelden van deze methode en verklaarde op een simpele manier de werking ervan: “Het binnenste van het lichaam staat met het oppervlak in verbinding. Daarom zullen de ziekmakende factoren zich naar beneden bewegen, als men naar beneden strijkt. Dat de gifstoffen zich naar boven bewegen is ongunstig, het niet natuurlijke. Dat ze naar beneden bewegen is het natuurlijke. Het ongunstige (onnatuurlijke) om te zetten in het natuurlijke proces, dat is wat de ziekte heelt”.

Professor Lu Chi Ru uit Taiwan heeft deze methode die van generatie tot generatie is overgeleverd onder de loep genomen en die via medische studie en door middel van praktische toepassingen uitgediept en op een medische wetenschappelijke basis gesteld, waarna het mogelijk werd om in China opleidingen te volgen in de Guasha-technieken.
Op dit moment is Guasha weer bijzonder populair in China en wordt in vele behandelingscentra en klinieken toegepast.

Arya Nielsen

In 1976 komt Arya Nielsen, een bekende Amerikaanse acupuncturiste , in contact met Gua Sha. Ze leert van de Chinese doctor James Tin Yao So de drie technieken om de Sha naar de oppervlakte te brengen tw. gua sha (schrapen, krassen), pak sha (slaan, kletsen)en tsien sha (knijpen, drukken). De meest populaire methode is gua sha.

Arya Nielsen was zo onder de indruk van Gua Sha dat zij les ging geven aan ieder deze techniek wilde leren. In 1995 verscheen van haar hand het eerste boek over Guasha buiten China. Zeker door dit boek, maar ook via haar school brengt Arya Nielsen Guasha onder de aandacht van velen, zowel in Amerika als in Europa.

Zhang Xiuqin

In 1991 kwam Prof. Lu Chi Ru vanuit Taiwan naar China. Hij had, na vele jaren studie, de eeuwenoude schraaptherapie (Gua Sha)gecombineerd met de meridianenleer. Vanuit deze combinatie werden er steeds meer mensen succesvol behandeld. In China werden zijn bevindingen getoetst en men was enthousiast over de resultaten.

Prof. dr. Zhang Xiuqin was, vanaf het moment dat haar carrière als arts begon, altijd al zeer geïnteresseerd geweest in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ze voelde zich erg aangetrokken door de schraaptherapie en door de bevindingen van Prof. Lu Chi Ru, werd ze enthousiast en besloot de schraaptherapie nog verder te onderzoeken.

Door onderzoek in antieke Chinese boeken en geschriften, vernam ze dat de eerste aantekeningen van deze schraaptechniek dateerden uit de 17e eeuw.

Ze bezocht vele experts op het gebied van Chinese geneeskunde en artsen en professoren in vele goede ziekenhuizen, om meer en meer te leren over zowel Chinese technieken zoals acupunctuur, moxa en Chinese massage, maar ook over nieuwe technische ontwikkelingen betreffende onderzoeken en behandelingen in de ziekenhuizen. Om het effect van de schraaptechniek beter te begrijpen, bestudeert ze diverse theorieën over microcirculatie. Ze onderzocht eeuwenoude methoden van schraaptherapie en combineerde die met moderne wetenschappen en technieken om tot een nieuwe methode van schraaptechniek te komen.

Ze zet, de combinatie van de schraaptechniek met de meridianenleer van Prof. Lu Chi Ru, verder uiteen en door veel onderzoek en praktijk ontwikkeld zij in 1995 een nieuwe richting in de schraaptherapie, gebaseerd op reflexologie en meridianenleer, genaamd: “Holographic Meridian Scraping Therapy”. Deze nieuwe richting van de schraaptherapie is een combinatie van drie in één : de behandeling van klacht/ziekte, het stellen van een diagnose en een behandeling in het kader van preventie.

In 1995 brengt ze samen met Prof. Hao Wanshan, van de Beijing University Of Traditional Chinese Medicine, het boek “ Holographic Meridian Scraping Therapy” uit. Het boek is een geweldige vooruitgang in de wereld van Gua Sha omdat er tot die tijd weinig boeken over waren verschenen en i.v.m. de nieuwe ontwikkeling in de schraaptechniek.

De methode die door dr. Zhang Xiuqin is uitgezet, opent nieuwe deuren voor een therapie zonder geneesmiddelen. Velen maken er gebruik van en ook de eenvoud en het gemak om zelf met deze schraaptherapie bezig te zijn, versterkt de populariteit van deze techniek. Mede door deze populariteit, wordt de Holographic Merdian Scraping Therapy enorm gewaardeerd door de Chinese medische wereld.

De schraaptherapie is door dr. Zhang Xiuqin, door veel onderzoek, ontwikkeling en toepassing, op een hoger niveau gebracht. Een techniek die in staat stelt dat Qi en Bloed weer door het lichaam kunnen stromen, wat leidt naar een betere gezondheid.

Guasha: De Behandeling

Bij de behandeling wordt een speciale guasha olie op de huid gebracht. De olie gebruikt men enerzijds als bescherming, dat de huid niet beschadigd en anderzijds in verband met de bestandsdelen. Deze guasha olie bestaat namelijk uit diverse chinese kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen werking (ontspanning, ontgifting, warmte enz.) Men kan niet zomaar een willekeurige olie gaan gebruiken, omdat andere olieën bestanddelen kunnen bevatten waarop reacties in het lichaam kunnen ontstaan.
Vroeger werd in landen als Cambodja, Laos enz. vaak gebruik gemaakt van water, plantaardige olieën, sappen en zelfs wijn.

Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te “schrapen“. De schraper is vervaardigd uit jade, hoorn of metaal. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Doordat men zich vaker laat behandelen met guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat het lichaam weer gezond wordt.
Het schrapen samen met de werking van de olie zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het is dan ook raadzaam om nadien extra water te drinken!!

Guasha kan bij meer dan 400 klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten.

De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit :
• Alle pijnsyndromen
• Nek- en Schouderklachten
• Hoofdpijnen en migraine
• Rugklachten
• RSI
• Stress, Burn-out
• Reumatische klachten
• Astma
• Verteringsstoornissen
• Stofwisselingsstoornissen
• Hoge bloeddruk
• Chronische Vermoeidheid

Zoals we gezien hebben wordt guasha meestal toegepast voor fysieke klachten en door deze toepassing worden fysieke blokkades opgeheven waardoor het lichaam revitaliseert. Ons lichaam wordt weer vitaler doordat er een betere doorstroming plaatsvindt van bloed en energie, omdat afvalstoffen opgeruimd worden. Ook ons zenuwstelsel kan hierdoor beter gaan functioneren.
En juist omdat we een betere doorstroming krijgen van bloed en energie en doordat het zenuwstelsel beter gaat functioneren revitaliseert ons hele lichaam,ook het mentale/psychische gedeelte. Guasha veroorzaakt ook een soort prikkeling bij mentale/psychische blokkades waardoor een soort zelfreflectie optreedt die bewustwording tot gevolg heeft.

Guasha: Afvalstoffen – De drie stadia van Chi

Een van de grootste oorzaken van alle klachten en ziekten zijn: Afvalstoffen !!!

Afvalstoffen die we via ons voedsel binnen krijgen, maar ook door stress, spanning, milieuvervuiling, elektro smog (tv, computer,gsm, enz.), medicatie, roken, alcohol enz. enz.

Afvalstoffen worden door ons lichaam weggezet op die plaatsen waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. En dat is het bindweefsel, spieren en gewrichten. Maar langzaam aan slipt het bindweefsel dicht, spieren verzuren en gewrichten ontsteken. Er ontstaan pijn en klachten.

Doordat het bindweefsel dichtslibt, kunnen voedingsstoffen vanuit de bloedbaan minder goed de cellen bereiken, wat nodig is voor een goede stofwisseling. Doordat er minder voedingsstoffen opgenomen kunnen worden, krijgen de cellen ook minder zuurstof. De afvalstoffen die vrijkomen van de verbranding, die alsnog plaats vindt in de cellen, moeten terug via het bindweefsel naar de bloedbanen zodat deze de afvalstoffen weer kunnen worden afgevoerd. Maar ook deze afvalstoffen kunnen moeilijker de bloedbanen bereiken omdat het bindweefsel al zo vol zit met afvalstoffen. Dus slibt ons lichaam nog meer dicht. Energie kan niet goed meer stromen. En het probleem wordt groter en groter.

In de chinese geneeskunde is sprake van 3 stadia van “slechte Chi “(energie).

Het eerste stadium is de toxische (giftige) Chi, waar afvalstoffen en giftige resten zich ophopen in ons lichaam en wanneer ze niet worden bestreden en we laten ze maar rustig hun gang gaan, dan kan dit resulteren in serieuze gezondheidsproblemen.
Het tweede stadium is de gestagneerde Chi (energie). Dit wordt veroorzaakt door condities als gebrek aan beweging, chronische hart-, lever-, nier-, milt- en longproblemen en …..groot overgewicht.. Deze trage of stilstaande energie gaat altijd gepaard met pijnen in verschillende delen van het lichaam.
Het derde stadium noemt men dode Chi (energie). Dit is een stagnatie die al een heel lange tijd in het lichaam aanwezig is. Hierdoor is er in de weefsels ook een gebrek aan zuurstof ontstaan. Dode Chi kan zeer veel schade veroorzaken, het kan de groei van kankercellen stimuleren. Belangrijk hierbij is te weten dat kanker anaerobic is, wat betekent dat zij niet kan overleven waar veel zuurstof is. Het gedijt het beste waar te weinig zuurstof is.
Guasha.

Guasha zorgt door de druk van het schrapen op de huid, voor een soort “zuiging”onder de huid (opperhuid, epidermis) in het bindweefsel. En deze zuiging zorgt ervoor dat gestagneerd intercellulair vocht naar de oppervlakte beweegt en verwijderd daarmee de toxische resten (de afvalstoffen), zodat er tegelijkertijd een doorstroming plaats vindt van vers zuurstofrijk vocht, rijk aan voedingsstoffen, waardoor een versnelling van revitalisering van de cellen plaatsvindt om eventuele “dode Chi”te voorkomen.

Met het naar de oppervlakte komen van afvalstoffen komt er tegelijkertijd ook wat serum en rode bloedlichaampjes uit de uiteinden van de zeer fijne haarvaatjes mee naar boven. Dit veroorzaakt de rode vlekken, de Sha, die zichtbaar worden. Doordat het serum en de rode bloedlichaampjes in het bindweefsel komen ontstaat er een reactie van het immuunsysteem van ons lichaam. Dat er afvalstoffen in het bindweefsel aanwezig waren, dat was het lichaam wel gewend, het heeft zelf die afvalstoffen daar gedumpt. Maar bloed is een andere zaak. Daar wordt meteen op gereageerd, omdat het niet thuis hoort in het bindweefsel. Ons lymfesysteem en de bloedsomloop worden geactiveerd om de vreemde indringers af te voeren. De afvalstoffen worden opgenomen en afgevoerd door bloed en lymfe naar de organen die er zijn om deze stoffen te verwerken zoals lever en nieren.

Veel water drinken na een guasha behandeling is dan ook een must, om de afvalstoffen daadwerkelijk te kunnen afvoeren via de nieren en blaas.
(Ook zweten, na intensieve fysieke arbeid of tijdens het nemen van een sauna, is een goede manier om van overtollige afvalstoffen af te komen. Passief zweten, zoals nachtzweten of tijdens de overgang, is een teken dat we teveel afvalstoffen in ons lichaam hebben. De huid reageert dan als een soort noodventiel om deze stoffen te lozen.)

 

Tekst geschreven door : Harris Sleegers Santai Guasha Therapie www.guashatherapie.nl