Massage therapie


massagetherapieMassage Therapie

De naam de Relaxoloog zegt het eigenlijk al. ‘Tijd dus om te relaxen!’. Vooral in deze tijd waarin de maatschappij veel van ons eist. Alles moet snel, perfect en voor weinig geld. Daarbij wordt er privé vaak ook veel van je verwacht. Overal moeten we bij zijn, de normaalste zaak van de wereld toch?

Ondertussen vergeten we dat goed voor je lichaam zorgen daar ook bij hoort. Je wordt doodgegooid met super foods, trainingsprogramma’s om gezond en fit te blijven. Dat is natuurlijk ook heel gezond, maar daar hoort ook een stukje ontspanning bij, waarbij de afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden en de geest ook letterlijk even tot rust mag komen. We vergeten vaak onszelf dit soort gezonde kadootjes te doen. Maar jijzelf moet op nummer 1 staan om ook voor je omgeving goed te kunnen functioneren.

Ook zie je vaak repeterende fysieke klachten naar boven komen als gevolg van stress en onbalans. Deze zijn door massage therapie en coaching te verhelpen, door de oorzaak van de stress en onbalans op te gaan sporen, daar bewust van te worden en vervolgens hierop een manier te vinden om hier beter mee om te gaan. We gaan de balans terugvinden zodat deze repeterende fysieke klachten minder snel terugkomen en jij jezelf beter in balans kunt houden

 

Ik geef verschillende vormen van massage therapie ik zal hieronder alle massages beschrijven zodat je goed weet voor welke behandelingen je bij mij terecht kunt. (Dus dat zijn geen erotisch getinte massages!!)

 

 

 • Ontspanningsmassage

shutterstock_42466336Een ontspanningsmassage is een aandachtsvolle en zorgvuldige vorm van massage die gegeven wordt met een holistische visie. Je bent als mens veel meer dan alleen maar een verzameling spieren, gewrichten of klachten.

Het voornaamste doel van een ontspanningsmassage is om geestelijk en lichamelijk te ontspannen en daarmee stress te verminderen. Je lichaamsenergie gaat vrijer stromen en je gedachtestroom kan tot rust komen. Er ontstaat meer harmonie tussen lichaam en geest, wat een sterk helende werking met zich meebrengt. De essentie van een ontspanningsmassage is dat deze altijd persoonlijk is, helemaal afgestemd op jou en voor dat moment.

Bij de ontspanningsmassage kan in principe je hele lijf gemasseerd worden, waarbij er rekening gehouden wordt met jouw wensen en grenzen. Lijkt het je prettiger om alleen een gedeelte van je lichaam te laten masseren bijvoorbeeld alleen rug, schouders en nek, dan is dat ook mogelijk.

 

 

 • Triggerpointmassage

De triggerpointmassage is nog steeds in opkomst. Het is een massagetechniek die erop gericht is om pijn te verlichten. De massage werkt direct. Al na enkele minuten voel je verlichting van de pijn. Het kan zelfs helpen bij langdurige pijnklachten. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen welke niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook pijn in de zenuwbanen en de lichaamsdelen. De triggerpoints kunnen ontstaan door heel veel oorzaken, zoals overbelasting, stress, alcoholmisbruik en verwondingen.

Oorsprongshutterstock_45322819

De triggerpointmassage is nog erg nieuw. Het is gebaseerd op een jarenlang onderzoek dat in Amerika is uitgevoerd. De Amerikaanse artsen Janet Travell en David Simons hebben hier een medisch standaardwerk over geschreven, waarin zij de triggerpoints beschrijven. Triggerpoints veroorzaken veelvoorkomende klachten, zoals pijn in de nek en kaak, hoofdpijn, pijn in de gewrichten, zoals de schouders, heup, pols, knie en enkel. Daarnaast vormen de triggerpoints ook nog eens andere klachten. Hierbij kan je denken aan duizeligheid, oorpijn, misselijkheid, maagzuur, bijholteontsteking, hartritmestoornissen, gevoelloosheid in de handen en voeten. Deze klachten komen vaak weer voor in voorspelbare patronen. Als je het weet waar de bron van een klacht zich in je lichaam bevindt, dan kan je deze triggerpoints heel makkelijk zelf uitschakelen.

 

 

 • Sportmassage

Een sportmassshutterstock_128560214age is zoals de naam al zegt speciaal voor sporters. De massage is bedoeld om sportblessures te voorkomen of klachten ervan te verminderen. Wanneer een sporter zich regelmatig laat masseren draagt dit bij tot een effectievere training en betere prestaties. Met sportmassage wordt het lichaam geholpen bij het herstel en zorgt het voor een steeds beter prestatievermogen.

Wat zijn de effecten van sportmassage?

Het belangrijkste effect van een sportmassage is de afname van de spierspanning. Hierdoor verbetert de doorbloeding en zullen bouwstoffen beter kunnen worden aangevoerd. Een sporter zet zijn lichaam voortdurend onder druk. Het is daarom belangrijk het regelmatig te laten masseren. Een sportmassage van de meest belaste spieren duurt vaak minstens een half uur.

 

 

 

 

 • Therapeutische massage

Een therapeutische massage heeft als doel om de lichaamsfuncties weer te normaliseren , stress en spanningen te verminderen en de werking van de zenuwen en de bloedtoevoer in het lichaam te verbeteren. De therapeutische massage wordt gegeven vanuit een holistisch oogpunt. Holistisch is afgeleid van het woord ‘Holos’ wat heel betekent. Hierbij worden je lichaam en geest als een geheel gezien. Deze twee zijn met elkaar verbonden. Een ziekte of lichamelijke klacht wordt niet gezien als een op zichzelf staand, maar als een uitingsvorm wat zich op meerdere niveaus afspeelt. Je geestelijke toestand is hier dus ook op van invloed. Alle niveaus beïnvloeden elkaar en zijn weer met elkaar in evenwicht. Een verstoring in je evenwicht (balans) leidt dan weer tot een lichamelijke klacht. De therapeutische massage zorgt ook voor activiteit van het immuunstelsel. Hierdoor vergroot je de weerbaarheid tegen ziekten weer. De massage kan ook zorgen voor een pijnverlichting en ondersteuning van de lymfestroom, waaruit de gifstoffen worden afgevoerd.

De massage

In je lichaam bevinden zich allerlei aanknopingspunten waar emoties, spanningen en blokkades samenkomen. Ik werk vanuit een holistische oogpunt en masseer deze punten. Hierdoor komen de spanningen en emoties los en worden blokkades vrij gemaakt. Gedurende de massage word je langzaam en ritmisch gemasseerd. Hierbij worden Ayurvedische olieën gebruikt. De grepen richten zich op de energie. Gedurende de massage wordt er ingespeeld op je klachten. Ik besteed dan aandacht aan de fysieke klachten, maar ook aan alle andere niveaus. Zoals je mentale gesteldheid, je emotionele toestand en je sociale toestand. Meestal begint de massage op je rug waar vanuit weer naar hoofd en je voet wordt gewerkt. De shutterstock_40657912massage bereikt je rugzenuwen. Deze zenuwen hebben zeer veel invloed op de rest van je lichaam. Ze lopen namelijk naar elk deel van je lichaam toe. Door de rugmassage word je erg ontspannen. Na je rug word je voorkant gemasseerd. Er wordt dan begonnen bij je hoofd van waar er weer langzaam richting onderen, naar je voeten wordt gemasseerd. Deze massage is er niet alleen puur op gericht om je te verhelpen van lichamelijke klachten. Je zult merken dat tijdens deze behandeling ook herinneringen en emoties naar boven komen. Dit is ook weer een doel van de massage. Door deze herinneringen en emoties naar boven te laten komen en er bij stil te staan, worden oude blokkades in je lijf weggenomen. Hierdoor heeft de energie weer ruimte om goed door je lichaam te stromen.

Wanneer een therapeutische massage?

Aangezien een therapeutische massage vaak gericht is op meerdere lichaamsniveaus kan het helpen bij heel veel klachten en ziektes. Hierbij kan je denken aan rug- en nekpijn, schouderklachten, migraine en armklachten. Ook werkt deze massage zeer goed bij chronische patiënten, zoals mensen die reuma hebben of last hebben van spijsverteringsstoornissen. Het verlicht de klachten en de pijn. Verder werkt de therapeutische massage ook echt therapeutisch. Zo zorgt een regelmatige massage ervoor dat je meer inzicht krijgt in je eigen functioneren en jezelf. Hierdoor kan je weer beter omgaan met tegenslagen.

 

 

 • Bindweefsel massage (BWM)

BWM is een massage van het bindweefsel, de laag tussen de huid en de spieren. Bindweefsel heeft een ondersteunende en verzorgende functie. Bloedvaten en zenuwen lopen via het bindweefsel naar de organen.

BWM is een reflexzonemassage. Het uitgangspunt hierbij is dat bepaalde zones van het lichaam in verbinding staan met bepaalde organen, klieren en andere lichaamsfuncties. Deze zones staan bekend als de zones van Head, genoemd naar de Engelse neuroloog Henry Head (1861-1940) die deze samenhang heeft ontdekt. Door het bindweefsel in de zones te stimuleren, worden ook de corresponderende organen gestimuleerd en blokkades opgelost.bindweefselzones

Tijdens de massage krijgen de zenuwen in het huidgebied een prikkel, die doorwerken naar bepaalde organen. Als een orgaan minder goed functioneert, is dat in de corresponderende zone op de rug voelbaar in de vorm van een verhoogde spanning van de huid. Door bijvoorbeeld op de rug de zone te stimuleren die bij de lever hoort, wordt de leverfunctie verbeterd en kunnen klachten die vanuit dat orgaan komen afnemen. Door de BWM wordt de huid in de gespannen zones weer losser en beter te verschuiven. De aanraking tijdens een BWM varieert van oppervlakkige strijkingen met de vingertoppen tot het rollen van de huid. Met het rollen wordt het bindweefsel vrijgemaakt van de onderlaag en worden verklevingen opgeheven. Een derde techniek die wordt gebruikt is het trekken van sporen in de huidplooien met de vingertoppen. De doorbloeding van de huid en de conditie van het bindweefsel verbeteren door de massage. De stevigere grepen kunnen aanvoelen als een scherpe pijn. Het kan daarom prettig zijn om de BWM direct te laten volgen door een ontspanningsmassage.

Oorsprong

Elisabeth Dieke (1884-1952) ontdekte het effect van BWM aan het begin van de vorige eeuw. Ze leed aan de ziekte van Buerger, een bindweefselziekte waarbij de bloedcirculatie dusdanig afneemt dat amputatie van lichaamsdelen nodig kan zijn. Dieke ontdekte door het losmaken van het bindweefsel bij haar heiligbeen dat de circulatie naar haar voet toenam. Dankzij de BWM kon zij voorkomen dat haar voet geamputeerd moest worden.

De massage

Een BWM begint met een gesprek waarin ik zal vragen naar de klachten en de algemene gezondheid. Daarna begint de behandeling met het onderzoek naar de rug terwijl de cliënt zit. Tijdens het onderzoek wordtshutterstock_40652119 bepaald welke zones aandacht nodig hebben tijdens de massage. Vervolgens vind de BWM liggend op de behandelbank plaats. De massage duurt 10 min tot maximaal 45 min. Bij klachten zijn vaak meerdere behandelingen nodig om deze te laten afnemen.

Reacties op de massage

BWM wordt door sommige mensen als onprettig of pijnlijk ervaren. Ook is het mogelijk dat er een heftige reactie optreedt na de massage, waarbij de huid rood wordt. Daarnaast kan vermoeidheid optreden na de behandeling. Deze eventuele bijwerkingen zijn binnen een etmaal weer verdwenen.

Bij welke klachten?

BWM kan onder meer worden toegepast bij hoofdpijn, migraine, slaapproblemen, maag- en darmklachten, chronische verkoudheid, gewrichtsklachten, menstruatieproblemen, spit en doorbloedingsproblemen. Daarnaast heeft de massage een goed resultaat bij littekens, striae en cellulitis. De beweeglijkheid van het lichaam kan door BWM toenemen.

 

 • Ayurvedische oliemassages (abhyanga).

Eigenlijk is India het land van de massages. In geen enkel ander land is de massage zo uitgebreid beschreven en wordt ze op zo grote schaal toegepast als in India.  Dit geldt min of meer ook voor enkele andere Aziatische landen, zoals Indonesië, Thailand en China. Toch is de Indiase massagevorm behoorlijk uitgebreider. Zij vindt normaliter plaats in alle Ayurvedische ziekenhuizen maar iedere familie heeft wel een of enkele masseurs bij wie je van tijd tot tijd terecht kan voor zo’n heerlijk massage. Wat houdt zo’n massage nou eigenlijk in?

Het belangrijkste (en daar is de Ayurvedische massage werkelijk uniek in) wordt gevormd door de kruidenoliën die bij de massage gebruikt worden. De olie fungeert niet – zoals bij een westerse massage –  louter als ‘wrijfmiddel’, nee, zij heeft een specifiek geneeskrachtige werking. Het zijn dan ook niet de ‘gewone’ oliën zoals wij die hier in Europa kennen. Ze worden allemaal samengesteld op basis van oude receptuur waarvan de geschiedenis vaak wel 2000 jaar en ouder is. Ze bestaat uit een fors aantal kruiden, waarvan de hoeveelheid op het recept is aangegeven. Deze kruiden worden in een basisolie (vaak sesam) te weken gelegd, op een bepaalde plaats, in een bepaalde temperatuur en voor een bepaalde tijd.

Tijdens dat inwekingsproces wordt ze door de bereiders verder bewerkt. Op het laatst ontstaat er een speciale olie met een welomschreven werkingsmechanisme, zeg maar: de geneeskracht. Maar het bijzondere van die olie is dat ze niet alleen maar geneeskrachtig is, maar ook een bepaalde energetische waarde heeft op lichaam en geest, en niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de masseur, want hij of zij komt er natuurlijk ook veel mee in aanraking.

Zo zijn er enkele honderden oliën. En iedere olie kent zo haar indicatie en contraindicaties, mogelijkheden om al dan niet te mengen, toepassingsgebieden enz. enz.

(Beschreven door Robert Swami Persaud)

 

 

 

 • Cupping massage

Wat is cupping?

Cupping is een behandelwijze uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) waarbij men glazen koppen vacuüm laat trekken op het lichaam. Bij cuppingmassage wordt met cups gemasseerd. De cups worden op bijvoorbeeld de rug geplaatst. Door de massage ontstaat een zeer sterke doorbloeding van de huid. Door de sterke doorbloeding worden diverse orgaanfuncties gestimuleerd. Deze methode wordt vaak ingezet om ontgifting van het lichaam te stimuleren. Het vacuüm onder de cup trekt de afvalstoffen uit de spieren en weefsels zodat deze via de gebruikelijke wegen kunnen worden afgevoerd. Door de eventuele bloeduitstorting die ontstaat, gaat het lichaam het zelfgenezend vermogen activeren.

Wat doet cupping

Binnen de Oosterse geneeskunde is cupping een veelvuldig gebruikte zuigtechniek, die ontwikkeld werd om toxines (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Zo worden cups gebruikt om de energiebanen (meridianen) en de acupressuurpunten van het lichaam te behandelen waardoor pijnen worden verzacht en allerlei ziektes worden bestreden. Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral effectief in de bestrijding van pijn. Cupping is een vorm van acupunctuur die gericht is op de beweging van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen.

Reacties van cupping

Na een cupping-massage zijn vaak blauw/rode plekken of strepen op de huid te zien (afhankelijk van de sterkte van het vacuüm). Deze zullen na enkele dagen verdwijnen. Het verdwijnen van de verkleuring gaat meestal in gelijke mate op met het verbeteren van de klachten. Er zijn wellicht meerdere sessies nodig voordat u profijt heeft van de behandeling. Al is pijnverlichting meestal direct merkbaar.

De afvalstoffen in de huid worden afgevoerd en het vermogen om de huid en het weefsel te vernieuwen wordt versterkt.

Om dit goed te laten verlopen, is het belangrijk om goed water te drinken na de behandeling.

Wanneer cupping

Bij blessures. Een verkeerde beweging, een vermoeide spiermassa, of vastzittende spieren kunnen hevige pijn veroorzaken met als gevolg een minder goede bloedcirculatie in het lichaam. Het doel is deze bloedstagnatie in de spieren en weefsels op te heffen en een verbeterde afvoer van de vervuiling te stimuleren.

Bij blokkades in de energie doorstroming. Het stelsel van meridianen zorgt voor de doorstroming van energieën door ons lichaam. De betreffende meridiaan bepaalt dan ook welke organen of emoties verstoort kunnen raken. Met cupping wordt de geblokkeerde energie vrijgemaakt.

Bij bindweefsel verklevingen. Als er verklevingen in het bindweefsel ontstaan dan wordt tevens de werking van het corresponderende orgaan verstoord. Verklevingen kunnen we vinden door bijvoorbeeld intrekkingen, verhoogde spanningen of mindere verschuifbaarheid van de huid. Bindweefselmassage is dan ook een reflexzone therapievorm. Door de cuppingmassage en drycupping wordt het bindweefsel losgewerkt.

Bij ontgifting. Er zijn veel manieren om te ontgiften zoals voeding, slaap (rust), kuren met sap etc. Cupping kan hierin ook een belangrijke rol vervullen. Het vacuum onder de cup trekt de afvalstoffen uit de spieren en weefsels zodat deze via de gebruikelijke wegen kan worden afgevoerd (urine, ontlasting, via zweet of de longen), of in de cup.

Bij cellulite. Met cellulite of sinaasappelhuid wordt in de cosmetische industrie een wat bobbelige structuur in de huid en het onderhuids bindweefsel bedoeld. Door de huid met speciale cups en berken cellulitis olie te behandelen, wordt het weefsel weer goed doorbloed en de stofwisseling gestimuleerd. Verstopte vetcellen kunnen hierdoor worden losgemaakt en afgevoerd. De huid wordt hierdoor steviger en gladder.

Contra indicaties

Direct na het eten, na het nuttigen van alcohol, zonnebrand, bloedingen en wonden, extreme vermoeidheid, uitputting of burn-out, nieuwe littekens.

 

 • Guasha Therapie

 

Guasha: Historie

Zuid-oost Azië

Deze schraaptherapie is al meer dan tweeduizend jaar oud. Het is niet zeker of deze techniek daadwerkelijk in China is ontstaan, maar in chinese geschriften van 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen.

Deze methode is niet alleen in China te vinden, maar in geheel Zuidoost-Azië. In landen als Viet Nam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië en Indonesië. In Viet Nam staat deze schraaptechniek bekend als Cao Gio, in Laos als Khoud Lam, in Cambodja als Kos Khyol en Indonesië als Kerik.

In de meeste van de bovenstaande landen wordt als schraapinstrument een koperen munt gebruikt. Maar ook met ander materiaal wordt er geschraapt. Het is een volkstherapie, wat betekent dat iedereen schraapt met datgene wat voorhanden is. In China werd en wordt er gebruik gemaakt van de Chinese porseleinen lepels. De afgeronde vormen van deze lepels maken het tot een goed schraap-instrument.
Maar ook hoorn is een materiaal wat gemakkelijk te bewerken is om het tot een schraap-instrument te maken. En hoorn was er volop, want op het platteland van China waren vele buffels aanwezig. Ook hout en bamboe en zelfs dekseltjes van potjes werden gebruikt.

De meeste dorpen op het platteland van China en andere Zuidoost-Aziatische landen, hebben hun eigen guasha-therapeut. Maar voor de vele kleine ongemakjes nam men zelf of een familielid het schraapinstrument ter hand. Er wordt niet alleen geschraapt bij klachten of ziekten maar ook preventief. Elke dag behandeld men hoofd, armen en benen en eventueel de borst om klachten te voorkomen.
Na verloop van tijd ontwikkelen zich speciale Guasha instrumenten, vanuit hoorn die de boeren uit de horens van hun waterbuffels maakten tot jade (voor hen die het zich konden veroorloven), de steen waaraan men in China “geneeskrachtige” eigenschappen toeschrijft. Jade is in ieder geval een gesteente die energie (Chi) goed geleidt.

De schraaptechniek uit Indonesië, met de koperen munt, is het meest bekend. De huid wordt ingesmeerd met warme sla-olie en met een koperen munt wordt er geschraapt (Kerik of Kerok). Vaak ingezet als middel tegen verkoudheid en koorts, spierpijnen en diverse andere klachten.

In vele landen zoals Indonesië werd en wordt deze techniek toegepast als een “huis- tuin- en keukenmiddel. Van generatie op generatie overgeleverd. Er was altijd wel iemand in de familie die bij kwaaltjes en ziekten de munt ter hand nam om te schrapen.
Het schrapen met de munt is het bekendste als de schraapmethode niet alleen in Indonesië, maar ook in andere landen zoals Cambodja, Laos en Thailand wordt vooral met koperen munten geschraapt.

In landen als Viet Nam en Cambodja worden vaak mentholhoudende olieën gebruikt of kampferhoudende olieën of zalven, waardoor weleens complicaties kunnen ontstaan zoals brandvlekken.

Al in de vroege Ming-dynastie (1368-1644) beschreef Chang Ching Yueh in zijn boek enkele voorbeelden van deze methode en verklaarde op een simpele manier de werking ervan: “Het binnenste van het lichaam staat met het oppervlak in verbinding. Daarom zullen de ziekmakende factoren zich naar beneden bewegen, als men naar beneden strijkt. Dat de gifstoffen zich naar boven bewegen is ongunstig, het niet natuurlijke. Dat ze naar beneden bewegen is het natuurlijke. Het ongunstige (onnatuurlijke) om te zetten in het natuurlijke proces, dat is wat de ziekte heelt”.

Professor Lu Chi Ru uit Taiwan heeft deze methode die van generatie tot generatie is overgeleverd onder de loep genomen en die via medische studie en door middel van praktische toepassingen uitgediept en op een medische wetenschappelijke basis gesteld, waarna het mogelijk werd om in China opleidingen te volgen in de Guasha-technieken.
Op dit moment is Guasha weer bijzonder populair in China en wordt in vele behandelingscentra en klinieken toegepast.

Arya Nielsen

In 1976 komt Arya Nielsen, een bekende Amerikaanse acupuncturiste , in contact met Gua Sha. Ze leert van de Chinese doctor James Tin Yao So de drie technieken om de Sha naar de oppervlakte te brengen tw. gua sha (schrapen, krassen), pak sha (slaan, kletsen)en tsien sha (knijpen, drukken). De meest populaire methode is gua sha.

Arya Nielsen was zo onder de indruk van Gua Sha dat zij les ging geven aan ieder deze techniek wilde leren. In 1995 verscheen van haar hand het eerste boek over Guasha buiten China. Zeker door dit boek, maar ook via haar school brengt Arya Nielsen Guasha onder de aandacht van velen, zowel in Amerika als in Europa.

Zhang Xiuqin

In 1991 kwam Prof. Lu Chi Ru vanuit Taiwan naar China. Hij had, na vele jaren studie, de eeuwenoude schraaptherapie (Gua Sha)gecombineerd met de meridianenleer. Vanuit deze combinatie werden er steeds meer mensen succesvol behandeld. In China werden zijn bevindingen getoetst en men was enthousiast over de resultaten.

Prof. dr. Zhang Xiuqin was, vanaf het moment dat haar carrière als arts begon, altijd al zeer geïnteresseerd geweest in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ze voelde zich erg aangetrokken door de schraaptherapie en door de bevindingen van Prof. Lu Chi Ru, werd ze enthousiast en besloot de schraaptherapie nog verder te onderzoeken.

Door onderzoek in antieke Chinese boeken en geschriften, vernam ze dat de eerste aantekeningen van deze schraaptechniek dateerden uit de 17e eeuw.

Ze bezocht vele experts op het gebied van Chinese geneeskunde en artsen en professoren in vele goede ziekenhuizen, om meer en meer te leren over zowel Chinese technieken zoals acupunctuur, moxa en Chinese massage, maar ook over nieuwe technische ontwikkelingen betreffende onderzoeken en behandelingen in de ziekenhuizen. Om het effect van de schraaptechniek beter te begrijpen, bestudeert ze diverse theorieën over microcirculatie. Ze onderzocht eeuwenoude methoden van schraaptherapie en combineerde die met moderne wetenschappen en technieken om tot een nieuwe methode van schraaptechniek te komen.

Ze zet, de combinatie van de schraaptechniek met de meridianenleer van Prof. Lu Chi Ru, verder uiteen en door veel onderzoek en praktijk ontwikkeld zij in 1995 een nieuwe richting in de schraaptherapie, gebaseerd op reflexologie en meridianenleer, genaamd: “Holographic Meridian Scraping Therapy”. Deze nieuwe richting van de schraaptherapie is een combinatie van drie in één : de behandeling van klacht/ziekte, het stellen van een diagnose en een behandeling in het kader van preventie.

In 1995 brengt ze samen met Prof. Hao Wanshan, van de Beijing University Of Traditional Chinese Medicine, het boek “ Holographic Meridian Scraping Therapy” uit. Het boek is een geweldige vooruitgang in de wereld van Gua Sha omdat er tot die tijd weinig boeken over waren verschenen en i.v.m. de nieuwe ontwikkeling in de schraaptechniek.

De methode die door dr. Zhang Xiuqin is uitgezet, opent nieuwe deuren voor een therapie zonder geneesmiddelen. Velen maken er gebruik van en ook de eenvoud en het gemak om zelf met deze schraaptherapie bezig te zijn, versterkt de populariteit van deze techniek. Mede door deze populariteit, wordt de Holographic Merdian Scraping Therapy enorm gewaardeerd door de Chinese medische wereld.

De schraaptherapie is door dr. Zhang Xiuqin, door veel onderzoek, ontwikkeling en toepassing, op een hoger niveau gebracht. Een techniek die in staat stelt dat Qi en Bloed weer door het lichaam kunnen stromen, wat leidt naar een betere gezondheid.

Guasha: De Behandeling

Bij de behandeling wordt een speciale guasha olie op de huid gebracht. De olie gebruikt men enerzijds als bescherming, dat de huid niet beschadigd en anderzijds in verband met de bestandsdelen. Deze guasha olie bestaat namelijk uit diverse chinese kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen werking (ontspanning, ontgifting, warmte enz.) Men kan niet zomaar een willekeurige olie gaan gebruiken, omdat andere olieën bestanddelen kunnen bevatten waarop reacties in het lichaam kunnen ontstaan.
Vroeger werd in landen als Cambodja, Laos enz. vaak gebruik gemaakt van water, plantaardige olieën, sappen en zelfs wijn.

Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te “schrapen“. De schraper is vervaardigd uit jade, hoorn of metaal. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Doordat men zich vaker laat behandelen met guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat het lichaam weer gezond wordt.
Het schrapen samen met de werking van de olie zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het is dan ook raadzaam om nadien extra water te drinken!!

Guasha kan bij meer dan 400 klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten.

 

 

 

 

 

 

 

De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit :
• Alle pijnsyndromen
• Nek- en Schouderklachten
• Hoofdpijnen en migraine
• Rugklachten
• RSI
• Stress, Burn-out
• Reumatische klachten
• Astma
• Verteringsstoornissen
• Stofwisselingsstoornissen
• Hoge bloeddruk
• Chronische Vermoeidheid

Zoals we gezien hebben wordt guasha meestal toegepast voor fysieke klachten en door deze toepassing worden fysieke blokkades opgeheven waardoor het lichaam revitaliseert. Ons lichaam wordt weer vitaler doordat er een betere doorstroming plaatsvindt van bloed en energie, omdat afvalstoffen opgeruimd worden. Ook ons zenuwstelsel kan hierdoor beter gaan functioneren.
En juist omdat we een betere doorstroming krijgen van bloed en energie en doordat het zenuwstelsel beter gaat functioneren revitaliseert ons hele lichaam,ook het mentale/psychische gedeelte. Guasha veroorzaakt ook een soort prikkeling bij mentale/psychische blokkades waardoor een soort zelfreflectie optreedt die bewustwording tot gevolg heeft.

 

Guasha: Afvalstoffen – De drie stadia van Chi

Een van de grootste oorzaken van alle klachten en ziekten zijn: Afvalstoffen !!!

Afvalstoffen die we via ons voedsel binnen krijgen, maar ook door stress, spanning, milieuvervuiling, elektro smog (tv, computer,gsm, enz.), medicatie, roken, alcohol enz. enz.

Afvalstoffen worden door ons lichaam weggezet op die plaatsen waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. En dat is het bindweefsel, spieren en gewrichten. Maar langzaam aan slipt het bindweefsel dicht, spieren verzuren en gewrichten ontsteken. Er ontstaan pijn en klachten.

Doordat het bindweefsel dichtslibt, kunnen voedingsstoffen vanuit de bloedbaan minder goed de cellen bereiken, wat nodig is voor een goede stofwisseling. Doordat er minder voedingsstoffen opgenomen kunnen worden, krijgen de cellen ook minder zuurstof. De afvalstoffen die vrijkomen van de verbranding, die alsnog plaats vindt in de cellen, moeten terug via het bindweefsel naar de bloedbanen zodat deze de afvalstoffen weer kunnen worden afgevoerd. Maar ook deze afvalstoffen kunnen moeilijker de bloedbanen bereiken omdat het bindweefsel al zo vol zit met afvalstoffen. Dus slibt ons lichaam nog meer dicht. Energie kan niet goed meer stromen. En het probleem wordt groter en groter.

In de chinese geneeskunde is sprake van 3 stadia van “slechte Chi “(energie).

 • Het eerste stadium is de toxische (giftige) Chi, waar afvalstoffen en giftige resten zich ophopen in ons lichaam en wanneer ze niet worden bestreden en we laten ze maar rustig hun gang gaan, dan kan dit resulteren in serieuze gezondheidsproblemen.
 • Het tweede stadium is de gestagneerde Chi (energie). Dit wordt veroorzaakt door condities als gebrek aan beweging, chronische hart-, lever-, nier-, milt- en longproblemen en …..groot overgewicht.. Deze trage of stilstaande energie gaat altijd gepaard met pijnen in verschillende delen van het lichaam.
 • Het derde stadium noemt men dode Chi (energie). Dit is een stagnatie die al een heel lange tijd in het lichaam aanwezig is. Hierdoor is er in de weefsels ook een gebrek aan zuurstof ontstaan. Dode Chi kan zeer veel schade veroorzaken, het kan de groei van kankercellen stimuleren. Belangrijk hierbij is te weten dat kanker anaerobic is, wat betekent dat zij niet kan overleven waar veel zuurstof is. Het gedijt het beste waar te weinig zuurstof is.

Guasha.

Guasha zorgt door de druk van het schrapen op de huid, voor een soort “zuiging”onder de huid (opperhuid, epidermis) in het bindweefsel. En deze zuiging zorgt ervoor dat gestagneerd intercellulair vocht naar de oppervlakte beweegt en verwijderd daarmee de toxische resten (de afvalstoffen), zodat er tegelijkertijd een doorstroming plaats vindt van vers zuurstofrijk vocht, rijk aan voedingsstoffen, waardoor een versnelling van revitalisering van de cellen plaatsvindt om eventuele “dode Chi”te voorkomen.


Met het naar de oppervlakte komen van afvalstoffen komt er tegelijkertijd ook wat serum en rode bloedlichaampjes uit de uiteinden van de zeer fijne haarvaatjes mee naar boven. Dit veroorzaakt de rode vlekken, de Sha, die zichtbaar worden. Doordat het serum en de rode bloedlichaampjes in het bindweefsel komen ontstaat er een reactie van het immuunsysteem van ons lichaam. Dat er afvalstoffen in het bindweefsel aanwezig waren, dat was het lichaam wel gewend, het heeft zelf die afvalstoffen daar gedumpt. Maar bloed is een andere zaak. Daar wordt meteen op gereageerd, omdat het niet thuis hoort in het bindweefsel. Ons lymfesysteem en de bloedsomloop worden geactiveerd om de vreemde indringers af te voeren. De afvalstoffen worden opgenomen en afgevoerd door bloed en lymfe naar de organen die er zijn om deze stoffen te verwerken zoals lever en nieren.

Veel water drinken na een guasha behandeling is dan ook een must, om de afvalstoffen daadwerkelijk te kunnen afvoeren via de nieren en blaas.
(Ook zweten, na intensieve fysieke arbeid of tijdens het nemen van een sauna, is een goede manier om van overtollige afvalstoffen af te komen. Passief zweten, zoals nachtzweten of tijdens de overgang, is een teken dat we teveel afvalstoffen in ons lichaam hebben. De huid reageert dan als een soort noodventiel om deze stoffen te lozen.)

Tekst geschreven door : Harris Sleegers Santai Guasha Therapie www.guashatherapie.nl